Sälj bostad utan mäklare / Byt bostad

Planerar du att flytta så kan du tjäna pengar på att undvika avgifterna som mäklaren tar ut. På internet finns det flera sidor som hjälper dig att byta, sälja och köpa bostad utan att du behöver betala stora pengar till en mäklare.

Om du är på väg att sälja din bostad kan dessa små tips ge dig ett högre pris - Styling av din bostad / Homestyling / Homestaging.

På den här sidan hittar du även länkar till sidor som hjälper dig byta hyreslägenheter samt sidor med bostäder för studenter.

Björns Bostadsbytare

En av de absolut största sidorna för bostadsbyte är Björns Bostadsbyta. Sidan har funnits länge och blev 2005 uppköpt av Blocket.se. Eftersom den här sidan är så stor så är sannolikheten större att du lyckas med din annons. Tyvärr är det inte gratis eftersom dom tar ut en avgift på en krona per dag. Lyckas du med ditt byte så är det dock kostnaden försumbar.

Du skriver först in en detaljerad beskrivning av bostaden/bostäderna du har och sedan en beskrivning av vad du önskar. Sedan letar datorn fram alla byten som passar. Sajten omfattar hela Sverige och är väldigt enkel att använda.

Bostadstips

Bostadstips är en uppstickare på bostadsmarknaden. På deras sida hittar du 1000-tals färska bostadsannonser och många andra tjänster för dig som söker, vill byta, hyra ut eller sälja din bostad.

Förutom annonser så hittar du tips och råd för dig som söker, vill byta eller hyra ut bostad, kontraktsmallar, adresslistor till hyresvärdar, emailbevakning och mycket annat som kan va till din hjälp.

Fler sidor som hjälper dig sälja eller köpa bostad

För varje dag kommer det fler och fler sidor på nätet som låter köpare och säljare göra upp utan mäklare. Du sköter det mesta jobbet själv via din dator och sparar många 10.000-tals kronor.

Privatmäklaren.se - Nätmäklare med fast lågt arvode 17.500 kr
(Bäst!)

Bytbostad.se - Ny sida där du just nu annonserar helt gratis

HemMarknad.se - Bostadsannonser på nätet

Hemverket.se - Fast pris. Samarbetar med Alltombostad.se.

MäklarBrickan - fastighetsförsäljning på Internet

Bostadsagenten - Smartare bostadsaffärer

Tips!

Att sälja din bostad utan mäklare kan vara ett bra sätt att spara pengar. Att köpa bostad utan mäklare kan också vara ett sätt att spara pengar. Anledningen är att säljaren sparar stora pengar på att undvika mäklare vilket troligtvis gör att han/hon tar ut ett lägre pris för bostaden. Några tips kan va...

• Sidorna ovan innehåller ofta en hel del hjälp för dig som vill sälja/köpa bostad utan mäklare. T. ex. kan du ofta hitta standarddokument för köpebrev, köpekontrakt, ansökan om lagfart m.m.

• En mäklare kan kanske få ut ett högre pris än vad du själv kan. Anledningarna till det kan bl.a. vara att en mäklare troligen inger större förtroende hos köparen samt att dom har lättare att marknadsföra ditt objekt. Frågan är om han kan få ut så mycket mer så det täcker arvodet.

• Konsumentverket och Boverket har tagit fram en bra sida med tips (omBoende.se) för dig som funderar på att köpa eller sälja hus eller bostadsrätt. Här beskrivs bl.a. vilka olika kostnader som uppstår, parternas skyldigheter, vad lånelöfte är samt vad undersökningsplikten innebär.

• Det finns flera myndigheter som kan vara till din hjälp. Hos kommunens byggnadsnämnd kan man få ut aktuell stadsplan, ritningar samt ibland även beviljade bygglov och tidigare protokoll från besiktningar. Hos kommunens miljökontor kan du få reda på om en radonmätning är gjord. Skatteverket kan upplysa om bostadens taxeringsvärde och hos tingsrätten kan du få reda på om bostaden är intecknad samt vem som står som ägare till den.

• För att undvika problem så är det viktigt för både säljaren och köparen att skriva ner muntliga överenskommelser i köpekontraktet.

• Planerar du att köpa en bostadsrätt så glöm inte att kolla föreningens ekonomi och vilka planerade renoveringar som är på gång. Alla mäklare tillhandahåller årsredovisningen på något sätt (vanligtvis direkt på nätet). Läs den för att se vilka renoveringar som är planerade så du inte drabbas av otrevliga avgiftshöjningar om något år.

Tips från DN (Dagens Nyheter) (Läsvärt!)

Tips från SvD (Svenska Dagbladet) (Läsvärt!)

Lycka till!

Sparalistan - Styling / Homestyling/ Homestaging - Så höjer du värdet på din bostad

Det finns flera företag som tar upp till 30.000 kr för något du kan göra helt själv. Allt som behövs är lite insikt och ork!

Funderar du på att sälja en bostad så lönar sig det alltid att plocka undan gamla grejer. De köpare som besöker ditt hem vill se sig själva bo där och då är alla dina grejer tyvärr de sista dom vill se. Ju mer avsaknad av dina pesonliga tillbehörligheter det finns desto större chans är det att nån kan tänka sig att bo där.

Badrummet. Ta bort alla gamla flaskor, tuber och burkar. Ta gärna bort mattor och gardiner. Byt till nya handukar. Städa ur badrumskåp och alla andra fasta möbler (folk öppnar dom). Ju mer du tar bort desto bättre kommer det att gå. Och självklart... städa badrummet noga.

Vardagsrummet. Rummet du levt i massa år tilltalar troligen inte din köpare. Plocka bort pynt, kort, prydnadsgrejer, mattor och onödiga möbler (ju färre möbler det är desto större ser rummet ut). Släpp in ljus och försök göra så rummet känns rent, ljust och enkelt.

Köket. Förstås ska all disk va bortplockad, kylen ska va ren från lappar/magneter, inga hushållsapparater (knappt kaffebryggaren) ska stå framme, soporna ska va slängda, lämna inga spår av husdjur, är golven fina så ta bort mattor, ta bort pynt, kalendrar m.m. Om du orkar så röj även så mycket du kan i skåpen och i kylen/frysen för besökarna öppnar dom. Städa förstås grundligt och skura golven.

Sovrum. De rummen som sätter störst avtryck hos dina köpare är ofta sovrummen. Bädda rent och vädra. Och förstås ta bort alla personliga saker, foton, kläder m.m. Ta gärna bort mattor om golven är fina och öppna upp gardinerna så mycket det går. Om sovrummen luktar eller ser unkna ut så spelar det ingen roll hur fint köket eller resten är.

Tvättstugan. Tvättstugan kanske du tyckte va privat men under en visning är den inte det det. Se till att tvättmaskinen, torktumlaren och torkskåpet är tomma med luckorna på glänt. Är dom det kan folk tänka sig "här kan jag tvätta".

Garderober och klädkammare. Folk öppnar alla dörrar bara för att se hur mycket plats det är så ju mindre saker du har i undanstoppat desto bättre är det. Om folk öppnar en klädkammare som är nästan tom så kan dom själva se sig fylla den med kläder.

Hall. Det första rummet som besökarna oftast möter bör förstås också va rent från personliga saker; mössor, vantar, skor, stövlar, kläder. Ju mindre saker/kläder desto större känns det för den som vill köpa bostaden.

Tips! - Om du har helt fullt hemma och ingen plats att göra av med allt som egentligen inte borde va framme så hyr ett förråd i närheten och lev spartanskt i några veckor. Pengarna du tjänar på att ha stylat ditt hem kommer göra det värt mödan.

Tips! - Vill du sälja din bostad för ännu mer pengar så kolla om det kanske finns tapeter som ser slitna ut eller väggar/lister som behöver ny färg. Måla om eller sätta upp nya tapeter kostar bara några tusen och är oftast mödan värt.

Tips! - Under visningen kan det löna sig att förstärka din bostads fördelar. Det kan du t.ex. göra genom att ha lite värmeljus i sovrummet du vet är extra fint, snygga kuddar i vardagsrummet, nya krukväxter eller nya matchande handdukar i badrummet.

Tips! - Sammanfattningsvis så ta bort alla möbler och saker du kan (även såna som du tror köparen kan tycka är snygga), röj, städa, bädda rent, putsa fönstren, byt handukar och vädra.

Många av de här grejerna kan kännas jobbiga men ska du sälja en bostad så försök. Det är värt det!

Lycka till!

Tips! - Flytta hemifrån

Sidan Flyttahemifrån har en tydlig steg-för-steg-guide med tips om allt från planeringsarbetet innan du flyttar till dess att du har kommit in i ditt nya hem. Du hittar tips om hur du ordnar bostad, vad du ska tänka på innan du flyttar, vad du ska tänka på när du flyttat in samt en hel del andra nyttiga råd och idéer. Sidan riktar sig främst till dig som planerar att flytta men fungerar lika bra för dig som redan flyttat.


Byt hyreslägenhet och studentbostäder

Nedan hittar du några sidor som hjälper dig byta hyresrätt samt ett par sidor som inriktat sig på bostäder för studenter.

BostadsPortal.se - Byt hyreslägenhet samt Bostad för studenter (Bäst!)

BostadsPortal.se är en annonsplats för bostäder i hela Sverige. Dom har tusentals bostadsannonser och en stor databas med bostadssökande. På deras sida hittar du annonser för t.ex. hyreslägenheter, studentlägenhter, rum och byteslägenhetr

Tips! - Fler sidor med studentlägenheter och hyreslähenheter

Student och Bostad - Guide till studentlägenhet i alla Sveriges universitetstäder

Hyresrätten.se - Hjälper dig att hitta en lägenhet i Sveriges storstäder

Lediga Lägenheter - Hjälper dig hitta lediga hyreslägenheter

Tips! - Kontrakt, blanketter och mallar

När du köper eller säljer något dyrt (t.ex. en bil eller en bostad) så är det förstås nödvändigt att skriva kontrakt. På den här sidan försöker vi samla länkar till kontrakt och blanketter som du kan skriva ut och sen använda. Läs mer på Sparlistans sida om Kontrakt, blanketter och mallar.

Har du andra tips som du vill dela med dig av eller kommentarer på den här sidan så är du välkommen att maila Sparalistan. Erfarenheter av sidorna ovan eller tips om andra sidor tas tacksamt emot.

Sidan uppdaterades 2013-06-16

<< Startsidan _____ Sök på Sparalistans sidor