Hitta billig el och telefoni / Billiga försäkringar

På den här sidan hittar du tips på hur du hittar billig el genom att jämföra elpriset, hur du byter elleverantör, hur du kan spara el samt var du hittar billiga försäkringar och billig telefoni. Missa inte heller sidan Byta bank.

Betalar du för mycket för telefoni, el, försäkringar och andra hushållstjänster? Om du inte bytt leverantör av dessa tjänster nyligen så är det troligtvis så.

Billig el / Sänk elkostnaden

Din elkostnad är uppdelat i två delar, nätkostnad och elkostnad. Nätavgiften betalar du för transporten av elen i ledningarna. Den kan du än så länge inte påverka utan måste alltid betala till ditt lokala energibolag. Kostnaden för själva elen kan du dock sänka genom att välja den billigaste elleverantören.

Billig el - Jämför elpriset

Det första du bör göra är att jämföra det elpris du betalar idag med vad andra bolag erbjuder. Om du inte redan bytt kan du tjäna hundralappar varje år om du bor i lägenhet. Bor du i hus så finns det tusenlappar att tjäna. Om skillnaden mellan rörligt och fast elpris kan du läsa längre ner på sidan. Glöm inte att även jämföra fasta avgifter.

Hos Pricerunner kan du enkelt jämföra elpriset hos olika elbolag.

Hitta billig el hos Pricerunner

På sidan Elpriskollen hittar du priser och leveransvillkor för de vanligaste avtalstyperna från de flesta elbolag i Sverige.

Hitta billig el hos Elpriskollen

Billig el - Byta elleverantör

När du jämfört elpriset vet du förhoppningsvis vad du betalar idag och vilket pris du kan få hos andra. Nu har du två alternativ. Antingen byter du elbolag till ett som du tycker ger dig ett bra priser eller också förhandlar du med din nuvarande leverantör.

Om du för din nuvarande leverantör berättar vilket pris du blivit erbjuden och säger att du funderar på att byta så är det ganska troligt att dom direkt sänker ditt elpris. Tyvärr är det så att den som inte "bråkar" får betala högsta taxan.

Vill du ändå byta så tar du bara kontakt med det nya elbolaget så hjälper dom dig med allt. Du behöver aldrig själv ta kontakt med ditt gamla bolag utan det sköter din nya elleverantör om.

OBS! Om du bytt nyligen så kan du ha ett avtal på bundet elpris på ett eller flera år. Har du det kan du förstås inte byta innan det avtalet går ut (flera bolag har dock tjänster som bevakar när det är dags att byta). Har du rörligt pris eller tillsvidareavtal kan du förstås alltid byta när som helst.

Billig el - Fast eller rörligt elpris och tillsvidarepris

Nästan alla elleverantörer erbjuder rörligt eller fast elpris. Det fasta är bundet i t.ex. ett eller två år. Vilket du skall välja är svårt att säga men tror du att priserna går ner så är ett rörligt pris bäst men om du vill ha fullständig kontroll på vad du betalar eller om du tror att priserna kommer att gå upp så är ett fast pris bäst. Om du inte väljer alls så har du troligen något som kallas för tillsvidarepris vilket oftast är det dyraste alternativet. Har du tillsvidarepris och inte orkar bry dig så skicka minst ett mail till ditt elbolag och säg att du vill ha rörligt elpris.

Tips! - Billig el

Många föreningar, företag, bostadsbolag, abetsgivare, fackföreningar m.m. har förhandlat fram bra priser hos olika elleverantörer. Dessa priser är oftast bättre än priset du kan få om du direkt anmäler dig hos den leverantören. Några exempel är MedMera, LRF, LO, TCO, SACO, HSB och Villaägarna. Kolla först med föreningar (t.ex. fackförening eller bostadförening) och företag du har affärer med (t.ex. där du är anställd eller handlar mat/bensin) om dom har avtal med någon speciell leverantör. Jämför sedan det priset med det du hittar i prisjämförelserna ovan så hittar du säkert bästa priset för dig.

Konsumenternas elrådgivningsbyrå

Fler tips om hur du byter elleverantör, hur du läser din elräkning och mer hittar du på Konsumenternas elrådgivningsbyrå. Det är en självständig sida för konsumenter som utan avgift hjälper och vägleder dig i olika frågor på elmarknaden. Den drivs bl.a. av Konsumentverket.

Billig el - Tips på hur du byter elleverantör

Tips! - Spara energi

Det finns flera sidor på Internet som hjälper dig att spara energi. Självklart är detta viktigare för dig som bor i hus men även lägenhetsinnehavare kan spara lite pengar.

"Energikalkylen" (som tagits fram av Konsumentverket och Energimyndigheten) hjälper dig att spara pengar och energi. Du kan t.ex. räkna ut hur lång tid det tar innan en bergvärmepump lönar sig. Här finns även flera andra tips på hur du sparar energi. Har du t.ex. koll på din kyl och frys?

Biilig el - Spara energi

En riktigt bra sida för dig som vill spara energi är Energimyndigheten. Här finns hjälp och råd för dig som kan tänka dig att investera lite för att i längden få en lägre kostnad samt tips på hur du kan spara energi i vardagen.

Biilig el - Spara energi

HSB har en bra sammanställning med energispartips. Tipsen riktar sig till dig som bor i lägenhet men fungerar förstås lika bra om du bor i villa. Gå in på Checklista Energi i lagenheten.

Tips! - Sju enkla energispartips

• Frosta av kylen regelbundet. En nedisad frys kan förbruka upp till 25 procent mer el än en avfrostad.

• Använd vattenkokare. En vattenkokare drar bara hälften så mycket el som en spis.

• Titta efter energimärkning när du köper vitvaror. Välj A-klassade (eller A+).

• Använd lågenergilampor. De drar betydligt mindre el än vanliga glödlampor.

• Minska duschtiden. En familj kan spara 3000 kronor genom att minska duschtiden från tio till fem minuter per person och dag.

• Släck ljuset i rum där ingen vistas. Stäng av apparater som står i stand-by-läge.

• Läs av energiförbrukningen regelbundet.

Källa: Energirådgivningen. Linköpings Kommun.

Tips! - Ett till bra spartips

Stäng alltid av laddare och batterieliminatorer genom att bryta strömmen till dom. Laddaren till mobilen, kameran, rakapparaten, eltandborsten, dammsugaren, skruvdragaren eller t.ex. USB-disken drar ström även om inget är inkopplat. Har du många såna kan du faktiskt spara hundralappar genom att stänga av dom.

Hos Energimyndigheten hittar du fler spartips...


Billig telefoni / Jämför telepriset för fast telefoni, mobiltelefoni och internet

Priserna på fast och mobil telefoni kan skilja en del. Om du ringer mycket kan det löna sig att byta till någon operatör som är billigare. Nedan hittar du sidor där du kan jämföra telepriser hos olika operatörer.

PTS (Post & Telestyrelsen) är den statliga myndigheten som bevakar tele-, IT-, radio- och postområdena. Tillsammans med Konsumentverket har dom tagit fram sidan Telepriskollen.se. Där kan du jämföra priserna på fast telefoni, mobiltelfoni och internet. Du kan antingen ta fram en personlig kalkyl för just dig, kolla samtliga operatörers prislistor eller se vilka operatörer som är billigast just nu. Här finns även goda råd om vad du bör tänka på när du väljer telebolag.

Jämför telepriset för fast telefoni, mobiltelefoni och internet

Även hos Pricerunner kan du enkelt jämföra priserna på fast telefoni, mobilabonnemang och kontantkort hos olika leverantörer.

Jämföra priserna på fast telefoni, mobilabonnemang och kontantkort

Tips! - Fast telefoni

Funderar du på att byta operatör för fast telefoni så är det inte alls krångligt. Vill du byta behöver du bara kontakta det nya bolaget så sköter dom kontakten med ditt gamla.

Tips! - Billigast mobiltelefoni

Om bindningstiden på ditt mobilabonnemang gått ut så kan det va värt besväret att kolla runt efter ett billigare alternativ. Du kan förstås även behålla ditt gamla mobilnummer när du byter mobiloperatör.

Tele2/Comviq

Det billigaste mobilabonnemanget (både kontantkort och abonnemang) brukar oftast vara Tele2Comviq. Våren 2004 utmanade djuice alla stora operatörer i Sverige med stora annonser i tidningarna. Direkt sänkte Tele2 priserna och alla annonser från djuice försvann över en natt. Tele2's hela idé är att alltid vara billigast så väljer du dom så är du ganska säker på att alltid få lägsta utgift. Har du Tele2 idag så kolla upp att du betalar deras lägsta taxa.

Billig mobiltelefoni hos Tele2


Jämför försäkringar / Billiga försäkringar

Insplanet har gjort det lätt för dig att jämföra priset på olika försäkringar. Istället för att själv ringa runt till alla försäkringsbolag kan du på deras sida ange vilken försäkring du är ute efter, t.ex. en hemförsäkring eller en bilförsäkring. Därefter kontaktar dom olika försäkringsbolag och begär in anbud på just din försäkring. Sen är det bara för dig att vänta och se hur mycket du tjänar på att byta. Hittar du nån du gillar så anmäler du dig direkt på deras sida och sen sköter Insplanet resten. Tjänsten är gratis för dig. På deras sida hittar du även tips på hur du skyddar din egendom genom t.ex. larm samt hjälp för att komma fram till rätt försäkringsbelopp.

Jämför försäkringar hos Insplanet

Tips! - Försäkringar

• De flesta stannar kvar i samma försäkringsbolag hela livet. Ta som vana att nån gång då och då jämföra med andra bolag så att du inte betalar överpriser.

• Ju fler försäkringar du har i samma bolag desto billigare brukar det förstås bli.

• Kolla med föreningar och företag som du är medlem i eller handlar av om dom har rabatter (t.ex. din hyresvärd, villaförening, bostadsrättsförening, fackförening, där du köper bensin eller mat).

• Se till att ange rätt lösöre/värde när du tecknar din försäkring. Anger du för litet så är risken att du inte får full ersättning om olyckan är framme.

Tips! - Fler sätt att spara pengar

Ett annat sätt att sänka dina hushållskostnader är att byta bank samt att se över dina bolån. Om det läser du på Sparalistans sida Byta bank. Fler tips som kan hjälpa dig att spara pengar finns på startsidan, t.ex. Billigare bensin eller Gör en budget.

Har du andra tips som du vill dela med dig av eller kommentarer på den här sidan så är du välkommen att maila Sparalistan.

Sidan uppdaterades 2013-06-15

<< Startsidan _____ Sök på Sparalistans sidor