Byt bank / Billiga bolån

Många tror att det är svårt att byta bank men så är inte alls fallet. På den här sidan hittar du tips och råd för dig som funderar på att byta bank.

Du kan spara och tjäna pengar på tre sätt om du byter bank. Dina avgifter kan bli lägre, räntan på dina sparpengar kan bli högre och räntan du betalar på ditt bolån kan bli betydligt lägre.

Byt bank - Avgifter

Konsumenternas Bank- och finansbyrå har bytt namn till "Konsumenternas vägledning om Bank och Försäkring". Sidan har blivit lite krångligare att använda men du kan fortfarande hitta jämförelser av kostnader och avgifter för flera tjänster, t.ex. avgifter för kontokort och avgifter för att betala räkningar. För att få en heltäckande bild av dina avgifter måste du tyvärr jämföra varje del för sig men det finns mängder med bra information på den här sidan om man ger sig tid att hitta den.

Byt bank - Sparränta

Räntan på ditt lönekonto och ditt sparkonto kan skilja en del mellan olika banker men när räntan är så låg som den är idag så är skillnaden inte stor. Generellt kan man dock säga att storbankerna oftast inte har de bästa räntorna. Om du sparar pengar på ett bankkonto så är räntan du får förstås viktig och det lönar sig ännu mer att jämföra.

Ett bra ställe att hitta bästa ränta på är Konsumenternas vägledning om Bank och Försäkring som drivs av bl.a. Konsumentverket. Förutom uppgifter om ränta så hittar du även villkor för ditt sparande, t.ex. hur mycket eller litet pengar du måste spara, bindningstid samt antal fria uttag per år.

För ett lönekonto skall det förstås inte finnas några krav alls utan du skall ha fri tillgång till dina pengar. Om du inte hittar din banks lönekonto i jämförelsen så kan du va ganska säker på att villkoren är dåliga.

r ett sparkonto måste du väga kraven, t.ex. bindningstid, mot den extra ränta du får. Är skillnaden i ränta liten och du inte har enormt mycket pengar på kontot så välj ett sparkonto med så få krav som möjligt.

Ett bra tips är att välja en bank som har bra ränta direkt på lönekontot. Då slipper du fundera på att flytta pengar till ett annat konto.

Byt bank - Bolån

Räntan på bolånet är ofta en av de största utgifterna för ett hushåll idag. En sak som alla kanske inte tänker på är att det, precis som hos elbolagen, går att "pruta" hos den bank du har idag. Det du behöver göra är att kontakta (tex via mail eller telefon) något av de bolåneinstitut du tycker erbjuder bra ränta och begära in en "offert" på lånet du behöver (kan oftast göras direkt på internet). Hos Pricerunner kan du jämföra aktuella räntor.

Blir du då erbjuden en lägre ränta på ditt bolån så kontakta din nuvarande bank och fråga om dom verkligen ska ha en så hög ränta på ditt lån. Berätta vilken ränta det andra bolåneinstitutet erbjudit.

• Har du ett rörligt lån sänker dom troligen direkt räntan till samma nivå. Gör dom inte det kan du direkt byta låneinstitut till det som gav bättre villkor.

• Har du ett bundet lån kanske dom inte gör det. Du måste då betala ränteskillnad (info) men trots det tjänar du kanske på att byta om skillnaden är stor.

Några bra sidor som hjälper dig att hitta billigaste bolånet är Pricerunner och Smartkalkyl.

Byt bank - Hur du gör för att byta bank

Om du inte redan tagit steget att byta bank så kolla upp sakerna ovan, d.v.s. vilka avgifter du betalar, vilken ränta du får på dina pengar och räntan på ditt bolån. Om du nu har en av de stora bankerna så finns det troligen pengar att spara här. När du hittat en bank med bättre villkor än din nuvarande så är det inte jobbigt att byta. Så här gör du för att byta bank:

• Öppna ett lönekonto hos den nya banken. Detta kan oftast göras direkt via Internet eller via telefon.

• Se till att samtidigt beställa de tjänster du behöver, t.ex. VISA-kort eller lönekontokredit.

• Flytta överföringar och autogiro till din nya bank. Den nya banken hjälper till med detta.

• När kontot fungerar så kontakta ditt lönekontor eller liknande och ange att du vill ha dina pengar dit.

• Var inte rädd att rådfråga din nya bank. Dom vill ha dig som kund och hjälper gärna till.

Vill du behålla din gamla bank för lönekontot men ändå skaffa ett sparkonto med bättre ränta eller ett bolån med lägre ränta i en annan bank så kan du förstås göra det. För att få bästa villkoren så vill dock oftast den nya banken att du samlar allt hos dom.

Byt bank - Ett par saker att tänka på när du byter bank

Var noga med att avsluta alla automatiska överföringar från ditt gamla konto till konton i andra banker. Är du osäker så kolla t.ex. igenom gamla kontoutdrag så att du inte missar något.

Alla nya banker har inte alla tjänster, t.ex. överföring av pengar från utlandet. Använder du någon ovanlig tjänst så kolla först med den nya banken om dom har den.

Byt bank - Våga ta steget att byta bank

Det är som sagt inte alls jobbigt att byta bank. Oftast behöver du inte ens kontakta din gamla bank.
Lycka till!

Byt bank - Om du vill ha ännu mer information rekommenderas länkarna nedan...

Fler tips om att Byta bank

Checklista - Byta bank

Tips! - JAK

Vill du låna pengar utan att behöva betala ränta så kan kanske JAK va nåt för dig. Deras koncept bygger på att medlemmarna lånar ut pengar till varandra utan ränta. Allt är väldigt seriöst och deras tjänst fungerar bra. JAK omfattas även av statens insättningsgaranti.

Tips!

När du ändå ser över din privatekonomi så rekommenderas ett besök på Sparalistans sida om billiga hushållstjänster. Där hittar du tips på hur du byter elbolag, hittar billigast telefoni och mobiltelefoni samt hur du hittar de billigaste försäkringarna. Fler tips som kan hjälpa dig att spara pengar finns på startsidan, t.ex. Billigare bensin eller Gör en budget.

Har du andra tips som du vill dela med dig av eller kommentarer på den här sidan så är du välkommen att maila Sparalistan.

Sidan uppdaterades 2013-06-16

<< Startsidan _____ Sök på Sparalistans sidor